SCHLATTER – OSGOOD Syndroma

Kedves Pacienseim!

A SCHLATTER – OSGOOD Syndroma a fiatal, még növekedésben lévő gyermekeknél jelentkező, a sípcsont felső részét érintő csontelhalási folyamat. Ez egy genetikailag öröklődő kórkép.

A Schlatter – Osgood betegségben, a csont- és a velőállomány sejtjeiben csontelhalási folyamatok indulnak meg. A betegség a csontmagnak nevezett kis rész meszesedésével indul, majd a csontmag feltöredezik. Ezt követően újabb erek törnek be a csontba, az elhalt csontsejtek lebomlanak, és új csontsejtek képződnek. Ha azonban a csontleépülés és az új csont képződése között megbomlik az egyensúly, akkor az érintett csont már normális terhelés hatására is deformálódhat. Ilyen fajta csontelhalás a szervezetben több helyen előfordulhat (a csigolyákon, a lábtőcsontokon, felkaron, a combfejen stb.), a Schlatter – Osgood féle betegség során azonban a sípcsont felső részén lévő kis kidudorodás az árulkodó jel. Steril gyulladás következtében épül át a szerkezet.

A betegség általában 11-16 éves kor között alakul ki, nemek közötti különbséget nem észleltek.

Térd-ortézissel, speciális fizikoterápiával, Kinesio-Tape-el és folyamatos gyógytornával tökéletes csont építhető vissza.

OSGOOD – SCHLATTER’S is the rupture of the growth plate at the tibial tuberosity (front of the shin bone). The condition occurs in active pre-teen and early teenage boys and girls, coinciding with periods of growth spurts. It occurs more frequently in boys than in girls.