A porckorongsérv

Kedves Pácienseim!

Sajnos hazánkban előtérbe kerültek a gerinc fájdalmak, melyeknek egyik okozója a porckorongsérv. A WHO szerint hazánk világelső lett ebből a kórképből.

Akkor most pár szót a porckorongsérvről:

A porckorongsérvnek a gerincoszlopot alkotó csigolyák közötti porckorongok előboltosulását, majd kiszakadását, így kifolyását nevezzük, ami a gerincvelő, ill. az abból kilépő ideggyökök nyomása révén fájdalmat vagy zsibbadást, továbbá idegrendszeri kiesési tüneteket (érzészavar, bénulás. reflexkiesés, vegetatív eltérések: vizelési és székelési zavarok) okozhat, de maradhat tünetmentes is.

A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el. A porckorongok szerepe a gerincoszlop rugalmasságában, ill. hajlékonyságában (mobilitásában) van, követi a gerinc mozgásait – előrehajláskor hátrafelé, míg hátrahajláskor előre mozdul el.

A porkorongok egy középső kocsonyás magból (nucleus pulposus) és azt körbe vevő rostos gyűrűből (annulus fibrosus) állnak. A kocsonyás mag víztartalma az élet folyamán fokozatosan csökken, melynek következtében a porckorongok veszítenek rugalmasságukból és magasságukból (ebben alkati – genetikai tényezők is szerepet játszanak). Ez közvetve szerepet játszik a csigolyák és csigolya közti ízületek meszesedésében (spondylosis ill. spondylarthrosis). Azonban a rostos gyűrű is rugalmatlanabbá válik és sérülésekre könnyebben szakad. A szakadás helyén a kocsonyás mag előboltosulhat. Az előboltosulás enyhe formáját prolapsusnak, míg kifejezett formáját herniának (sérv) nevezzük. Ebben az esetben a sérvesedett rész még magától visszahúzódhat.

Azonban súlyos esetben a sérvesedett rész kapcsolata megszakad a központi kocsonyás maggal (“kiszakad a sérv”) és ez a kiszakadt rész a gerincűrben marad. A sérv és kiszakadt formája sok esetben műtéti indikációt képez. A sérv részben a gerincvelő, ill. a gerincvelőből kilépő ideggyökök nyomása révén okoz tüneteket.

A porckorongsérv főként a mozgékony, tehát az ágyéki és nyaki szakaszon fordul elő, míg a háti szakasz annak a mellkas által rögzített volta miatt ritkábban.

Terápia:
Amennyiben nincs műtéti indikáció, akkor non-steroid gyulladáscsökkentők, konzervatív kezelések, gyógytorna, fizikoterápia jöhet szóba.
Nem gyulladt állapotban lökéshullám terápia javasolt.

DISC PROLAPSE (BULGES) AND OTHER DISC RELATED PATHOLOGY

A bulging or “slipped” disc can potentially cause nerve compression. This may be as a result of direct physical pressure, or chemical irritation due to inflammation and localised swelling.

Tears in the disc may result in sever pain due to chemical irritation of the surrounding nerves.

Symptoms of a bulging disc can vary depending on the location and type of injury involved.

Not all disc bulges require surgery as a treatment option. There are many researched successful ways of treating a disc bulge conservatively.