A spodylosis

Kedves Pacienseim!

A spondylosis, a csigolyaközti porckorongok és a szomszédos csigolyaperemek lassú, fokozatos degenerációjának a következménye. Az elcsontosodás és az osteophyta képződés összekapcsolódása következtében kialakuló csontos hidak reparációs jelenségek, melyek a mozgás szegmentumot stabilizálják.

A spondylosis jellegzetes röntgentünetei: az intervertebralis rések lelapulása, sclerotikus csigolyák, egyenetlen, megnyúlt zárólemezek, osteophyták, helyenként csontos kapocs- vagy hídképződések.

Okai lehetnek elsődlegesek, a korral járnak, illetve másodlagosak, melyek a gerinc statikai rendellenességei, túlterhelése, sérülései és megbetegedései következtében alakulnak ki (scoliosis, fokozott kyphosis és lordosis, Scheuermann kór, fokozott vibrációs terhelés). Mindezekhez erősen hozzájárul a gerinc és hátizomzat gyengesége is.

A spondylosis kialakulása már fiatalkorban elkezdődhet, de általában csak középkorúaknál és az idősebb generációnál okoz súlyos panaszokat.

Klinikailag az érintett gerincszakasz fájdalmas mozgáskorlátozottsága, a gerinc melletti izomzat fájdalmas feszessége észlelhető a radiológiai eltérések mellett.

Kezelésében a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, izomrelaxánsok mellett gyógytorna, fizio- és balneoterápiás eljárások, súlyos esetben (neurológiai eltérések) műtéti beavatkozás is jöhet szóba.

SPONDYLOSIS is the term referring to degenerative osteoarthritis changes of the spine. The joints in the spinal column become affected, resulting in a loss of flexibility and pain, as well as the possibility of the formation of bone spurs that can result in pressure on the adjacent nerves or spinal cord.