Térd fájdalom

A térd fájdalom sajnos sokunkat érintő probléma. A mindennapi fájdalmat mutatjuk be Önnek, hogy hogyan lehet észrevenni és mit lehet tenni.

A térd fájdalom okát csak a tünetek összefüggésének a vizsgálata adja meg.

Példák:
– Hány éves a páciens?
– Történt-e valami trauma?
– Hol található a fájdalom?
– A tünetek mikor jelentkeztek: azonnal, vagy később?

Ha ezekre a kérdésekre megkapjuk a választ, akkor kezdődik a tünetek vizsgálata. A tünetek és az előzmények ismeretében lehet a diagnózist felállítani.

A térd oszteoartritisze az egyik leggyakrabban előforduló degeneratív betegség, melynek oka lehet ízületi betegség által kiváltott sérülés, vagy az ízület túlzott terhelése és az ízület öregedése. Károsodás a porc csökkenéséhez vezet, melyben a csont a csonton őrlődik. Ez nagyon tartalmas és tartós károsodást okozó folyamat.

Az artritist RTG-nel lehet diagnosztizálni, ha meg van a besorolása a kopásnak. Így könnyen felállítható a terápia.

Ha időben észlelik a fájdalmat és a diagnózissal kiderül, hogy a porckopás kezdeti stádiumban van, intenzív gyógytornával, ízületstabilizálással – amit Kinezio-Tapeval lehet elérni -, illetve az orvos által kiírt porcregenerálóval oldható meg a probléma. Ezt javasoljuk az ilyen fájdalommal rendelkező pácienseinknek.

Azonban, ha már előrehaladott állapotban van a porckopás, intenzívebb kezelésekre van szükség, például injekciós kezelésre, de végső soron műtéti eljárásra is szükség lehet.

A legjobb, ha nem hagyjuk figyelmen kívül a térdfájdalmat, mert ilyenkor még van rá terápia, de a későbbiekben viszont a műtét kerül előtérbe.